În momentele neprevăzute, care ne surpind și ne schimbă total activitățile de zi cu zi este important să gasim sprijin și ajutor, o persoană care înțelege și rezonează cu trăirile pe care le avem. Exact cu acest lucru se ocupă un terapeut – să dezvolte împreună cu tine o atmosferă prietenoasă în care te poți descărca de ceea ce ți se pare copleșitor în viața ta.
Astăzi îmi doresc să deschid unul dintre cele mai importante subiecte ale actului terapeutic, și anume relația terapeutică.
Ce este relația terapeutică?
Relația terapeutică reprezintă modul în care tu și terapeutul formați o relație deschisă și sinceră prin care se urmărește stabilirea confortului în comunicare. Astfel, se creează o legătură specială în care îți poți expune sentimentele, credințele și gândurile profunde într-un mediu profesionist și de încredere prin auto-explorare și evoluție progresivă.
Relația client-terapeut este esențială pentru stabilirea unui rezultat optim – aceasta promovează conștientizarea de sine și schimbarea comportamentului, gândurilor și credințelor problematice.
Relația terapeutică se bazează pe trei factori importanți:
- munca în echipă, despre care se spune că este baza relației terapeutice în care ambele părți cooperează pentru atingerea obiectivelor comune și care, în opinia autorilor „este un factor de bază în procesul de vindecare”
- definirea sarcinilor, care se referă la conturarea pașilor în actul terapeutic
- o relație reală, care ilustrează un raport autentic în care terapeutul se bazează pe comportamentele reale ale pacientului și invers
Cum se formează relația terapeutică?
Calitatea relației terapeutice este esențială pentru rezultatele de succes ale clienților în terapie. Ajută la optimizarea motivației, promovează expunerea sentimentelor, emoțiilor și gândurilor și asigură un spațiu sigur pentru a desfășura terapia. Relația terapeutică este construită treptat prin multiple componente ale procesului terapeutic. Astfel terapeutul este orientat către:
- empatie
- acceptare neconditionata
- considerație pozitivă
- o legătură emoțională de încredere
- grijă și respect
- colaborare cu privire la obiectivele terapiei
- colaborare in sarcinile tratamentului
Însă, nu doar implicarea terapeutului este importantă, ci și deschiderea ta. Pentru că relația terapeutică este bidirecțională, un rol important îl ai tu prin modul în care te raportezi la comunicarea cu terapeutul și la atitudinea pe care o ai față de procesele de schimbare.
Importanța relației terapeutice
Conform studiilor, calitatea relației terapeutice este critică pentru succesul tratamentului indiferent de tipul acestuia. Au fost efectuate studii importante de terapie individuală, de cuplu și de familie, folosind o varietate largă de metode de evaluare care arată importanța relației terapeutice cu privire la rezultatul tratamentului.
"Mai mult de jumătate din efectele benefice ale psihoterapiei sunt legate de calitatea relației terapeutice" afirmă Dr. Adam Horvath, profesor la Universitatea Simon Frasier și expert principal în cercetarea relației terapeutice. Interesant este că pacienții și terapeuții sunt de multe ori de acord asupra calității relației lor, însă, percepția pacientului asupra calității relației este cel mai puternic predictor al succesului tratamentului.
Evaluările pacienților cu privire la relația lor cu terapeutul, chiar și foarte devreme în tratament (după prima ședință sau a doua) prezic îmbunătățirea stării lor pe parcursul tratamentului. De asemenea, pacienții care raportează relații necalitative cu terapeuții lor sunt mai predispuși să renunțe la tratament mai devreme.
Beneficiile unei relații terapeutice calitative:
- Creșterea calității relațiilor. Uneori, mai ales când relațiile noastre cu ceilalți sunt confuze sau dăunătoare, putem transpune aceste așteptări în relații noi. Cu alte cuvinte, aplicam metodele din relațiile vechi la cele noi. Terapeutul este instruit să asculte modul în care te raportezi la ceilalți și să te ajute să îmbunătățești fiecare relație în parte de la cele actuale, la cele anterioare.
- Îmbunătățirea stimei de sine. Cu toții purtăm cu noi convingeri și păreri despre noi înșine, atât pozitive, cât și negative. Poate fără să știm, aceste cogniții pe care le avem, în esență, devin identitatea noastră. Terapeutul are abilitatea de a oferi o perspectivă nouă, în care ești liber să creezi noi credințe mai pozitive și mai complete despre tine.
Ce influențează relația terapeutică?
Percepția ta legată de relația terapeutică
Într-o percepție a pacientului obișnuit, terapeutul este cel care se ocupă cu crearea relației și funcționarea terapiei, însă studiile arată că percepția pozitivă și implicarea activă a pacientului în actul terapeutic sunt semnificativ mai importante.
Astfel, conștientizarea propriei influențe asupra rezultatelor procesului terapeutic ajută la reducerea simptomelor clinice, arătând o atitudine mai pozitivă a pacienților față de procesul terapeutic, dar și la reducerea riscului de a renunța la terapie.
Intervenția terapeutului
Un aspect semnificativ pentru relația terapeutică sunt intervențiile timpurii ale terapeutului. Terapeutul este instruit asupra mai multor metode care duc la îmbunătățirea relației terapeutice, printre care se numără: facilitarea creării de noi gânduri și acte, susținerea, acceptarea necondiționată, comunicarea înțelegerii, dar și sensibilitatea terapeutului, participarea la experiențele pacientului și dedicarea atenției. S-a observat că sprijinirea, înțelegerea și ajutarea în căutarea de noi soluții ale terapeutului ajută la dezvoltarea unei relații înalt calitative.
Mediul online și calitatea relației terapeutice
Relația terapeutică se stabilește în mod tradițional față în față, însă, în zilele de astăzi, distanța nu mai reprezintă un impediment. Sedințele de psihoterapie online nu diferă foarte mult de cele din cabinet, astfel că nici calitatea relației terapeutice nu este afectată. Cu atât mai mult, dacă confortul fizic este asigurat, singurul lucru important care rămâne de realizat este familiarizarea cu procesul terapeutic.
De aceea, o metodă tot mai populară în domeniul psihoterapiei sunt ședințele online care au numeroase beneficii, precum comoditatea și eficacitatea. Începerea psihoterapiei online îți va permite să colaborezi cu terapeutul într-un mediu profesionist, unde vei putea discuta și lucra deschis la problemele tale fără a fi nevoie să te deplasezi într-un anumit loc.
Dacă întâmpini situații delicate pe care îți dorești să le aprofundezi cu cineva specializat și de încredere, dar nu ai avut niciodată curajul sau ocazia să programezi o întâlnire cu un terapeut, e bine să știi că ședințele de terapie online sunt o alternativă ideală.