empathitude

together for a better you

Ne lăudăm sau nu copilul?

Atunci când copiii noștri au realizări impresionante, cum ar fi un premiu sau prima plimbare cu bicicleta fără roți ajutatoare, fiecare părinte simte nevoia să își felicite micuțul.
Lauda este des folosită de către părinți și este considerată un stimul pozitiv în dezvoltarea încrederii copiilor în diverse sarcini. Studiile arată însă, că lauda nu are întotdeauna efectele dorite, iar în unele cazuri poate scădea motivația copiilor într-o activitate.

Cum îmi laud copilul?

Cercetările realizate pe această temă doresc să sublinieze faptul că laudele care au la bază o trăsătură a copilului (ex: inteligența – „Esti un copil inteligent!”) pot induce senzația că succesul este datorat doar acestui factor stabil, indiferent de activitate. In schimb, laudele care au la bază un proces al copilului (ex: repetiția – „Ai exersat partitura până ai ajuns să o cânți perfect!”) susțin combinarea mai multor factori controlabili și variabili în drumul spre performanță.

De accea, este important sa găsim metoda cea mai potrivită de adresare a laudelor astfel încât copiii să știe ca au un potențial înnăscut și trăsături deosebite, precum creativitate și inteligența, dar mai ales faptul ca au capacitatea de a-și folosi aptitudinile și de a-și controla eforturile singuri pentru ca rezultatele să fie optime.

Cum ne învățăm copilul să eșueze cu succes?

Efectul tipurilor diferite de laudă se observă cel mai bine atunci când copiii întâmpină situații de eșec. Atunci când un copil care a primit laude bazate pe o trasatură („Ești un pianist înnăscut!”) întâmpină o situație de eșec, va crede că este netalentat, iar greșeala sa se datorează faptului ca nu este destul de bun, etichetă care nu îl face să își găsească motivația.
În schimb, un copil care a primit preponderent laude bazate pe acțiunile sale („Prin muncă și perseverență ai devenit atât de bun!”) va crede ca un eșec nu este datorat lipsei de talent, ci lipsei de antrenament.

Astfel, un copil care gândește despre sine „Sunt deștept!” va avea o motivație scăzută, iar eșecurile îi vor scădea stima de sine și perseverența în activități. Iar un copil care gândește că eforturile în combinație cu aptitudinile sale îi aduc succesul, va fi mai motivat și mai încrezător în atingerea scopurilor propuse.

Efortul și perseverența sunt factori importanți în calea succesului

Un studiu foarte interesant realizat cu ajutorul elevilor de la școala Life Sciences din East Harlem arată o legătură strânsă între concepțiile copiilor despre inteligență și rezultatele la matematică.

Rezultatele acestui studiu sunt cel puțin fascinante. Copiii care au fost învățați că inteligența poate fi dezvoltată și că efortul și perseverența chiar contează, au avut note considerabil mai mari decat copiii cărora li s-au prezentat algoritmi de rezolvare a problemelor de matematică.

Conștientizarea ideii că performanța se datorează antrenării constante a creierului a facut diferența dintre notele elevilor.

Laudele adresate copiilor noștri sunt foarte importante pentru dezvoltarea stimei de sine și a motivației. De aceea ar trebui formulate cât mai realist, fără exagerări și raportate la o activitate concretă.

Alte articole interesante:

Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Relații vindecătoare/ Relația terapeutică

În momentele neprevăzute, care ne surpind și ne schimbă total activitățile de zi cu zi este important să gasim sprijin și ajutor, o persoană care înțelege și rezonează cu trăirile pe care le avem. Exact cu acest lucru se ocupă un terapeut – să dezvolte împreună cu tine o atmosferă prietenoasă în care te poți […]

Citește articolul
Cum facem față îngrijorărilor excesive în această perioadă grea? Certitudinea, partea incertă din viața noastră.

Frica și panica sunt mai prezente ca niciodată mai ales acum când acest virus se răspândește atât de rapid. Ne temem de ceea ce ne rezervă ziua de mâine iar informația negativă contribuie enorm la frica resimțită și îngreunează momentele prin care trecem.

Citește articolul
Copyright ©2019-2020 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob