empathitude

together for a better you

Ne lăudăm sau nu copilul?

Atunci când copiii noștri au realizări impresionante, cum ar fi un premiu sau prima plimbare cu bicicleta fără roți ajutatoare, fiecare părinte simte nevoia să își felicite micuțul.
Lauda este des folosită de către părinți și este considerată un stimul pozitiv în dezvoltarea încrederii copiilor în diverse sarcini. Studiile arată însă, că lauda nu are întotdeauna efectele dorite, iar în unele cazuri poate scădea motivația copiilor într-o activitate.

Cum îmi laud copilul?

Cercetările realizate pe această temă doresc să sublinieze faptul că laudele care au la bază o trăsătură a copilului (ex: inteligența – „Esti un copil inteligent!”) pot induce senzația că succesul este datorat doar acestui factor stabil, indiferent de activitate. In schimb, laudele care au la bază un proces al copilului (ex: repetiția – „Ai exersat partitura până ai ajuns să o cânți perfect!”) susțin combinarea mai multor factori controlabili și variabili în drumul spre performanță.

De accea, este important sa găsim metoda cea mai potrivită de adresare a laudelor astfel încât copiii să știe ca au un potențial înnăscut și trăsături deosebite, precum creativitate și inteligența, dar mai ales faptul ca au capacitatea de a-și folosi aptitudinile și de a-și controla eforturile singuri pentru ca rezultatele să fie optime.

Cum ne învățăm copilul să eșueze cu succes?

Efectul tipurilor diferite de laudă se observă cel mai bine atunci când copiii întâmpină situații de eșec. Atunci când un copil care a primit laude bazate pe o trasatură („Ești un pianist înnăscut!”) întâmpină o situație de eșec, va crede că este netalentat, iar greșeala sa se datorează faptului ca nu este destul de bun, etichetă care nu îl face să își găsească motivația.
În schimb, un copil care a primit preponderent laude bazate pe acțiunile sale („Prin muncă și perseverență ai devenit atât de bun!”) va crede ca un eșec nu este datorat lipsei de talent, ci lipsei de antrenament.

Astfel, un copil care gândește despre sine „Sunt deștept!” va avea o motivație scăzută, iar eșecurile îi vor scădea stima de sine și perseverența în activități. Iar un copil care gândește că eforturile în combinație cu aptitudinile sale îi aduc succesul, va fi mai motivat și mai încrezător în atingerea scopurilor propuse.

Efortul și perseverența sunt factori importanți în calea succesului

Un studiu foarte interesant realizat cu ajutorul elevilor de la școala Life Sciences din East Harlem arată o legătură strânsă între concepțiile copiilor despre inteligență și rezultatele la matematică.

Rezultatele acestui studiu sunt cel puțin fascinante. Copiii care au fost învățați că inteligența poate fi dezvoltată și că efortul și perseverența chiar contează, au avut note considerabil mai mari decat copiii cărora li s-au prezentat algoritmi de rezolvare a problemelor de matematică.

Conștientizarea ideii că performanța se datorează antrenării constante a creierului a facut diferența dintre notele elevilor.

Laudele adresate copiilor noștri sunt foarte importante pentru dezvoltarea stimei de sine și a motivației. De aceea ar trebui formulate cât mai realist, fără exagerări și raportate la o activitate concretă.

Alte articole interesante:

Procrastinarea. Ce ne determină sa amânăm anumite sarcini?

Procrastinarea acționează ca o recompensă pentru că te îndepărtează de ceva care este considerat neplăcut sau amenințător, însă se încheie cu emoții negative disfuncționale precum stări anxioase sau depresive, scăderea stimei de sine, anxietate de performanță.

Citește articolul
Sindromul Impostorului sau teama de incompetență

Cu siguranță, sentimentul de impostor în propria viață te poate determina să muncești mai mult ca să compensezi sentimentele de „nu sunt îndeajuns de bun”, dar, în mod similar, poate împiedica succesul și satisfacția vieții din cauza anxietății, depresiei, sentimentelor de non-apartenență și epuizării.

Citește articolul
Conectarea la copilul interior

Atunci când începem să ne conectăm cu copilul interior, beneficiul cel mai mare este descoperirea rădăcinilor unor frici, emoții negative intense și vulnerabilități pe care le  vom transforma apoi în încredere, iubire de sine, pace, relaxare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2022 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob
Afacre partenera Antreprenoare.ro