empathitude

together for a better you

Dependența de telefon

În medie, folosim telefonul aproximativ 4 ore în fiecare zi, ceea ce înseamnă mai mult de 24 de ore pe săptămână. Telefonul a devenit un „must have” al timpurilor noastre și poate reprezenta mai multe lucruri – de la un obiect indispensabil până la un trend.

În acest articol, scopul meu este să subliniez importanța unui stil de viață echilibrat, din toate punctele de vedere, implicit și despre folosirea eficientă și inteligentă a telefonului respectiv a internetului.

Ce este dependența de telefon?

Dependența de telefon este un termen relativ recent în domeniile de specialitate, care nu are neapărat o definiție precisă, ci mai degrabă, o definiție compusă. Dependența de telefon se referă la comportamente de utilizare abuzivă a telefonului în ciuda dorinței de a te opri, și experiențierea emoțiilor negative atunci când folosirea telefonului nu este posibilă. Această dependență este corelată direct cu depresia, stresul, anxietatea sau tulburarea obsesiv compulsivă, iar scopul acestor comportamente este de a reduce senzațiile neplăcute, refuzul confruntării cu emoțiile resimțite, conflictele din relațiile noastre iar lista poate continua...

 

„Viața este ceea ce se întâmplă atunci când tu privești la ecranul telefonului tău”

 

Cum îmi dau seama dacă sunt dependent/ă de telefonul meu?

Dacă folosești telefonul într-un mod repetitiv și lipsit de control pentru a satisface anumite nevoi precum nevoia de afecțiune, nevoia de aprobare și validare, nevoia de comunicare etc., atunci nevoia constantă de a obține aceste beneficii va conduce la dependență.

Dependența de smartphone, implicit de internet îți poate afecta negativ viața și poate să aibă câteva din următoarele repercursiuni:

Creșterea anxietății generalizate sau sociale. Focusarea pe telefon, limitează interacțiunea umană. Prin urmare vom avea din ce în ce mai puțin exercițiu în socializarea cu ceilalți, mai puțin exercițiu de comunicare, iar asta ne va face să fim mai temători atunci când vine vorba de socializare sau colaborare.

Creșterea depresiei și a sentimentului de singurătate. Comparațiile cu ceilalți ne fac să ne simțim mai puțin buni, mai puțin valoroși, trăind mereu cu gândul că viața celorlalți este mai plină de reușite. Prin comparație încercăm de multe ori să atingem ”perfecțiunea” fără să ne propunem propriile noastre obiective. Viața celorlalți văzută prin mijloacele media este o himeră a minții noastre, o proiecție.

Creșterea stresului – tehnologia modernă ne dă posibilități nenumărate, iar unele din acestea este de a avea e-mailul de servici pe telefon, aplicațiile de comunicare descărcate. Prin urmare, există un risc crescut de a face din ce în ce mai greu diferența dintre programul de muncă și cel liber, să răspundem astfel și în afara programului la mailurile sau mesajele de la job. Această confuzie și delimitare slabă a muncii de zona personală poate să ducă la stări mult mai grave, de burnout.

Creșterea deficitului de atenție – într-o lume în care avem ”totul” la un click distanță, ne va veni din ce în ce mai greu să îl ascultăm pe celălalt, să ne bucurăm de o operă de artă trecând-o prin filtrul nostru personal, să ne bucurăm de prezent și nu numai. Odată cu creșterea deficitului de atenție se diminuează capacitatea noastră de a ne gândi profund la o temă personală, de a empatiza cu celălalt și nu în ultimul rând, scade creativitatea și capacitatea de rezolvare de probleme.

Scăderea calității somnului – de câte ori nu te-ai culcat mai târziu pentru că ți-a fost greu să te desprinzi de ecran? Orele târzii de somn, întreruperile de somn din timpul nopții din cauza telefonului care nu a fost pus pe silent sau oprit, cresc nivelul nostru de oboseală. Acest lucru diminuează capacitatea noastră cognitivă, capacitatea de concentrare, afectează memoria și capacitatea de a învăța lucruri noi, crește iritabilitatea.

Cum știi că ai depășit o limită de folosire a smartphone-ului?

Izolarea de familie sau prieteni – Tensiunile, lucrurile nespuse pot să fie un motiv pentru care alegem compania telefonului, o companie pașnică, care nu are nimic să ne reproșeze, care nu are nimic de împărțit, doar de ”oferit”. Dacă totuși sunt persoane în jurul tău care sunt îngrijorate de timpul pe care îl petreci pe telefon, poate ar fi bine să îți faci un inventar al felului în care îți petreci timpul.

Îndeplinirea sarcinilor – Cum stai cu îndeplinirea sarcinilor la locul de muncă sau acasă? Preocuparea de a fi online poate să împiedice preocupările noastre legate de îngrijirea casei. Deasemenea sarcinilie pe care le avem la job pot fi întârziate din aceste motive.

Teama că pierzi ceva dacă nu ești online (fear of missing out - FOMO) – Se pare ca Facebook și Instagram au exacerbat sentimentul că alții au parte de mai multă distracție, de o viață mai interesantă decât tine. Această teamă poate să creeze o compulsie care să te facă să verifici canalele de socializare o dată la câteva minute sau să verifici telefonul la fiecare notificare chiar și atunci când conducem sau suntem într-o întâlnire importantă. Atenție, există riscul de dezvoltare a tulburării obsesiv-compulsive.

Trăirea sentimentului de nesiguranță, anxietate sau panică dacă bateria telefonului se descarcă, dacă îl uităm acasă sau dacă se strică.

Semne ale dependenței 

Ca să identifici cu acuratețe în ce măsură depinzi de telefonul tău și utilitatea timpului petrecut cu acesta, adresează-ți următoarele întrebări:

 1. Există momente în care realizez că am petrecut mai mult timp pe telefon decât mi-am propus?
 2. Se întâmplă să pierd noțiunea timpului atunci când folosesc telefonul?
 3. Se întâmplă să petrec mai mult timp comunicând prin intermediul telefonului decât să comunic față în față cu persoanele apropiate?
 4. Îmi doresc să pot folosi telefonul mai puțin decât în mod obișnuit?
 5. Folosirea telefonului îmi influențează productivitatea în anumite sarcini?
 6. Mă simți anxios atunci când nu am telefonul cu mine chiar și pentru o perioadă scurtă?
 7. Atunci când sună telefonul, simt o nevoie necontrolată de a verifica notificările?
 8. Se întâmplă să îmi verific telefonul de mai multe ori pe zi chiar dacă știu că s-ar putea să nu fie nimic nou de văzut?
 9. Am tendința să amân anumite activități sau sarcini pentru a petrece timp pe telefon?

Tratamentul dependenței de telefon

Dacă ai raspuns cu „Da” la mai mult de 7 întrebări din cele de mai sus, cu siguranță telefonul reprezintă un aspect în viața ta căruia îi acorzi o atenție exagerată. Telefonul este fără îndoială un obiect util, însă încearcă să găsești adevărata sa întrebuințare în viața ta.

 • Căută și identifică declanșatorii care te fac să accesezi telefonul, astfel vei știi care îți sunt nevoile și cum le poți îndeplini prin alte modalități.
 • Stabilește câteva obiective și scopuri pentru care folosești telefonul (sa vorbesc audio cu contactele mele, sa folosesc whatsapp nu mai mult de 15 minute etc)
 • Oprește telefonul în anumite momente ale zilei cum ar fi atunci când conduci, iei masa, vorbești cu alte persoane, când lucrezi, când ești la locul de muncă sau la școala și cel mai important, atunci când dormi sau te relaxezi.
 • Nu ține telefonul aproape înainte de culcare, astfel vei ajuta creierul să se pregătească pentru somn și nu te vei suprasolicita atunci când este timpul să te odihnești.
 • Înlocuiește folosirea telefonului cu activități mai sănătoase și mai antrenante pentru minte și corp. Alege să citești o carte în detrimentul cititului online, alege jocurile de grup în locul jocurilor pe telefon sau întâlnește-ți prietenii în realitate decât să comunicați pe rețelele de socializare.
 • Elimină sau limitează folosirea aplicațiilor de socializare. Adesea, platformele de socializare online sunt proiecții ideatice ale vieții noastre în mediul virtual. Ce zici să-ți dezvolți viața în realitatea ta decât în într-un mediu virtual?
 • Psihoterapia individuală este o variantă potrivită atunci când simți că lucrurile scapă de sub control.

 

Dependența de telefon și internet la copii

Studiile spun că motivatorii cei mai importanți pentru a folosi exagerat telefonul în rândul tinerilor sunt schimbul de informații, interacțiunile de socializare online, preocupările legate de divertisment, moda, evadarea din cotidian și diversificarea. Cu acești motivatori tinerii pierd controlul de utilizare a mijloacelor media, fapt ce duce la adicția de internet/telefonie mobilă.

Tot studiile relevă 3 factori majori de risc în rândul copiilor și adolescenților care folosesc internetul și anume: hărțuirea din online, încălcarea intimității/ a datelor personale și accesul la conținut violent și/sau pornografic.

 Cum îi ajutăm pe cei mai tineri să facă față dependenței de telefon?

 • Fii un exemplu pentru copilul tău. Creează momente de ”family time” cu jocuri sau discuții despre lucrurile care vă fac plăcere. Limitează-ți mai întâi ție accesul la telefon, creează împreună cu întreaga familie un set de reguli de folosire a telefonului. Mâncați împreună fără smartphone-uri în încăpere. Delimitează sarcinile legate de job de momentul când ajungi acasă.
 • Folosește aplicațiile de monitorizare a telefonului copilului tău pentru a-i limita timpul de folosire a acestuia.
 • Încurajează interacțiunile sociale. Expune-ți copilul la tot felul de situații în care să aibă ocazia să interacționeze, să își exprime emoțiile, să își descopere pasiunile, să descopere natura sau diverse sporturi.
 • Încearcă să vorbești cu copilul tău cât mai mult. Există posibilitatea ca atunci când copiii sunt foarte atrași de conținutul media să se confrunte cu anumite probleme acasă sau la școală. Pentru a fi aproape de el este nevoie să simtă că îl accepți necondiționat, să știe că îl iubești chiar și cu această dependență. De abia apoi poate să intervină o schimbare în comportamentul lui și este extrem de important să ai răbdare, să te confrunți tu cu propria frică de a nu eșua.
 • Cere ajutor. Adolescenții sunt mult mai înclinați să asculte sau să țină cont de aceeași informație, de la un alt adult care reprezintă o autoritate pentru el (un prieten de familie, un profesor preferat sau chiar un psihoterapeut).

 

În încheiere aș vrea să îți reamintesc că telefonul este doar un obiect pe care îl folosim în funcție de scopurile și interesele noastre. De fapt, nevoile pe care le avem sunt ascunse sub dependența de telefon sau alte tipuri de dependență. Dacă ai observat la tine astfel de comportamente compulsive sau chiar ai identificat anumite nevoi  pe care le îndeplinești prin metode neeficiente, nu ezita să cauți sprijin de specialitate. Astfel, vei putea să te descoperi pe tine și modurile corespunzătoare prin care să fii fericit.

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob