Psihoterapia online este eficientă și sigură.
Psihoterapia la distanță are rezultate la fel de bune ca psihoterapia tradițională (în cabinet) iar asta o dovedesc numeroasele studii științifice
derulate în ultimii ani.
Alături de un specialist licențiat îți poți aborda și rezolva problemele cu care te confrunți în confortul proriei tale case, economisind timp, rămânând în siguranță. Traume fizice sau emoționale
Depresie sau stări depresive
Stres,
Tristețe
Anxietate (Îngrijorări, atacuri de panică etc)
Tulburări obsesive
Tulburări de personalitate
Relații deficitare cu partenerul de viață, copiii sau părinții,
Stimă de sine scăzută,
Disfuncții sexuale
Tulburări alimentare
Crize existențiale
Stări de disconfort psiho-somatic
și alte stări emoționale pe care nu le regăsești aici
sau pur și simplu vrei să te cunoști mai bine,
să dezvolți abilități noi,
să schimbi comportamente care acum îți sunt nefolositoare,
să înveți să trăești în congruență cu propriile tale valori.
Psihoterapia online sau e-therapy cum mai este ea numită,
este varianta ideală pentru timpurile pe care le trăim.
Suntem ocupați, muncim, iar atunci când ieșim de la muncă
vrem să petrecem cât mai mult timp alături de familia noastră,
alături de oameni dragi nouă
sau doar să ne relaxăm singuri, cu activități care ne fac plăcere.
Psihoterapia online oferă accesibilitate crescută la tratament indiferent de timp și spațiu.
Vorbește cu un terapeut licențiat din țara ta, chiar dacă tu te afli în altă parte, având astfel posibilitatea de a te simți confortabil cu faptul ești înțeles.
Psihoterapia este un proces care te ghidează înspre propriul ’’eu’’ astfel încât să ajungi să îți înțelegi tiparele de gândire și să le schimbi în cazul în care acestea te împiedică să te dezvolți.
De-a lungul acestui drum, în deplină confidențialitate, te voi ajuta să îți gestionezi blocajele afective și mentale pentru a dezvolta emoții funcționale, să modifici tipare de comportament care nu te ajută să te dezvolți, să îți explorezi fără frică sentimentele și gândurile și să privești lumea și dintr-o altă perspectivă.
Pe parcursul terapiei, vom apela la tehnici de mindfulness - pentru ca să ajungi să fii mai prezent în propria ta viață, vom aborda scheme cognitive și emoționale - pentru a-ți identifica tiparele de gândire și vom exersa tehnici ACT/Acceptance and Commitment Therapy - pentru a-ți descoperi și trăi valorile personale.
Vei reuși astfel să ajungi la o stabilitate și un echilibru interior care îți vor permite să te înțelegi mult mai bine, să ai o atitudine generală de acceptare a propriei persoane și un control mai eficient asupra propriei vieți.
Psihoterapia online sau E-therapy
Psihoterapia online sau e-therapy cum mai este ea numită, este varianta ideală pentru timpurile pe care le trăim. Suntem ocupați, muncim, iar atunci când ieșim de la muncă nu vrem decât să petrecem cât mai mult timp alături de familia noastră, alături de oameni dragi nouă sau doar să ne relaxăm singuri, cu activități care ne fac plăcere.
În plus, psihoterapia online se potrivește extrem de bine pentru cei care sunteți într-o altă țară și aveți nevoie să comunicați în limba maternă despre problemele personale.
Psihoterapia tradițională presupune efortul de a ne deplasa până la cabinetul terapeutului, iar asta înseamnă timp în plus, pe care îl putem salva dacă alegem varianta online.
Sunt numeroase studii derulate în ultimii ani care au dovedit eficacitatea psihoterapiei online. Comparată cu psihoterapia tradițională aceste studii științifice concluzionează că nu există diferențe între cele două terapii și că, rezultatele sunt similiare.
Beneficiile e-therapy/psihoterapiei online:
Psihoterapia online sau terapia prin mesaje text/email pe care o practic va fi similară cu tehnicile pe care le folosesc în cabinetul propriu: tehnici CBT, tehnici din psihoterapia psihodinamică, tehnici de relaxare, de imagerie dirijată, de mindfulness etc.
• E-therapy este mai puțin costisitoare comparativ cu psihoterapia tradițională
• Psihoterapie online este o metodă facilă și comodă care nu cere deplasare
• E-therapy îți oferă șansa să vorbești cu un terapeut licențiat din țara ta, chiar dacă tu te afli în altă parte, având astfel posibilitatea de a te simți confortabil cu faptul că îți este înțeleasă comunicarea culturală
• E-therapy oferă accesibilitate crescută la tratament indiferent de timp și spațiu
• Mesajele text pot să ofere o intimitate mai mare și un spațiu în care să așterni gânduri pe care probabil nu ai putea să le spui în alt context.
În terapia prin mesaje text, avantajul cel mai mare pe care îl ai, este legat de faptul că poți să lucrezi oricând cu tine, ținând cont de discuțiile pe care le avem prin schimbul de mesaje.
Cu toții știm cât de diferit ne exprimăm emoțiile. Unora dintre noi nu ne este ușor să fim deschiși și sinceri cu privire la trăirile pe care le avem, la sentimentele noastre, mai ales atunci când vorbim cu o persoană nouă, cum ar fi terapeutul. Dacă întâlnirile acestea ar avea loc în cabinet, o persoană anxioasă ar trăi toate emoțiile la un nivel foarte ridicat, dorindu-și, poate să renunțe la terapie. Tratamentul online, care nu implica vizite la un cabinet terapeutic, te poate ajuta mult atunci când suferi de anxietate socială sau te-ai confruntat cu traume. Vei putea începe cu discuții prin email sau mesaje, iar dacă te vei simți confortabil mai apoi, vei putea decide să începi terapia online prin video.
Relația terapeutică
Relația terapeutică reprezintă modul în care se crează o relație deschisă și sinceră prin care se urmărește stabilirea confortului în comunicare. Astfel, se creează o legătură specială în care îți poți expune sentimentele, credințele și gândurile profunde într-un mediu profesionist și de încredere prin auto-explorare și evoluție progresivă.
Relația client-terapeut este esențială pentru stabilirea unui rezultat optim – aceasta promovează conștientizarea de sine și schimbarea comportamentului, gândurilor și credințelor problematice.
Relația terapeutică se bazează pe trei factori importanți:
• munca în echipă, despre care se spune că este baza relației terapeutice în care ambele părți cooperează pentru atingerea obiectivelor comune și care, în opinia autorilor „este un factor de bază în procesul de vindecare”
• definirea sarcinilor, care se referă la conturarea pașilor în actul terapeutic
• o relație reală, care ilustrează un raport autentic în care terapeutul se bazează pe comportamentele reale ale pacientului și invers
Cum se formează relația terapeutică?
Calitatea relației terapeutice este esențială pentru rezultatele de succes ale clienților în terapie. Ajută la optimizarea motivației, promovează expunerea sentimentelor, emoțiilor și gândurilor și asigură un spațiu sigur pentru a desfășura terapia. Relația terapeutică este construită treptat prin multiple componente ale procesului terapeutic. Astfel în actul terapeutic voi fi orientată către:
• empatie
• acceptare necondiționată
• considerație pozitivă
• o legătură emoțională de încredere
• grijă și respect
• colaborare cu privire la obiectivele terapiei
• colaborare în sarcinile tratamentului
Însă, nu doar implicarea mea ca terapeut este importantă, ci și deschiderea ta. Pentru că relația terapeutică este bidirecțională, un rol important îl ai tu prin modul în care te raportezi la comunicarea cu terapeutul și la atitudinea pe care o ai față de procesele de schimbare.
Importanța relației terapeutice
Conform studiilor, calitatea relației terapeutice este critică pentru succesul tratamentului indiferent de tipul acestuia. Au fost efectuate studii importante de terapie individuală, de cuplu și de familie, folosind o varietate largă de metode de evaluare care arată importanța relației terapeutice cu privire la rezultatul tratamentului.
"Mai mult de jumătate din efectele benefice ale psihoterapiei sunt legate de calitatea relației terapeutice" afirmă Dr. Adam Horvath, profesor la Universitatea Simon Frasier și expert principal în cercetarea relației terapeutice.
Beneficiile unei relații terapeutice calitative:
Îmbunătățirea stimei de sine
Cu toții purtăm cu noi convingeri și păreri despre noi înșine, atât pozitive, cât și negative. Poate fără să știm, aceste cogniții pe care le avem, în esență, devin identitatea noastră. Eu, în calitate de psihoterapeut am responsabilitatea de a-ți oferi o perspectivă nouă, în care ești liber să creezi noi credințe mai pozitive sau mai conforme cu realitatea și mai complete despre tine.
Creșterea calității relațiilor
Uneori, mai ales când relațiile noastre cu ceilalți sunt confuze sau dăunătoare, putem transpune aceste așteptări în relații noi. Cu alte cuvinte, aplicăm metodele din relațiile vechi la cele noi. Eu voi fi acolo pentru a asculta modul în care te raportezi la ceilalți și te voi ajuta să îți îmbunătățești fiecare relație în parte de la cele actuale, la cele anterioare.
Ce influențează relația terapeutică?
Percepția ta legată de relația terapeutică
O mare parte din pacienți consideră că terapeutul este cel care se ocupă cu crearea relației și funcționarea terapiei, însă studiile arată că percepția pozitivă și implicarea activă a pacientului în actul terapeutic sunt semnificativ mai importante.
Astfel, conștientizarea propriei tale influențe asupra rezultatelor procesului terapeutic și implicarea ta activă ajută la reducerea suferințelor emoționale cu care intri în ședințele de terapie.
Intervenția terapeutului
Formarea mea ca psihoterapeut mă ajută să susțin și să facilitez crearea de noi gânduri și acte, să ofer acceptare necondiționată, comunicarea înțelegerii, dar și participarea la experiențele prin care treci și dedicarea atenției.
S-a observat că sprijinirea, înțelegerea și ajutarea în căutarea de noi soluții ale terapeutului ajută la dezvoltarea unei relații înalt calitative.
Începerea psihoterapiei online îți va permite să colaborăm într-un mediu profesionist, unde vei putea discuta și lucra deschis la problemele tale fără a fi nevoie să te deplasezi într-un anumit loc.
Dacă întâmpini situații delicate pe care îți dorești să le aprofundezi cu cineva specializat și de încredere, dar nu ai avut niciodată curajul sau ocazia să programezi o întâlnire cu un terapeut, e bine să știi că ședințele de terapie online sunt o alternativă ideală.