empathitude

together for a better you

Cum știm că suferim de burnout?

Stresul este o problemă care ne afectează pe mulți dintre noi. Deși am mai discutat despre asta într-un alt articol, simt nevoia să aprofundez acest subiect și să ajung la ceva mult mai dureros care ne poate afecta dacă nu luăm măsuri din timp și anume, la burnout și elaborarea unor tehnici folositoare în combaterea acestei tulburări.

Mai întâi însă...

Ce înseamnă Burnout?
„Burnout” este o stare accentuată de epuizare fizică, mentală și emoțională care apare ca urmare a experimentării unor episoade prelungite de stres. Chiar denumirea de burnout sugerează momentul în care ajungem la limitele personale de rezistență în fața evenimentelor stresante și dezvoltăm dificultăți în gestionarea sarcinilor de zi cu zi.

Cum îmi dau seama că am ajuns într-un moment de burnout?
Aspectul cel mai precis care indică burnout-ul este reprezentat de simptomele pe care le simți la nivel fizic, emoțional și comportamental. Este simplu să le identifici singur, pentru că tu știi și poți cel mai bine să observi modul în care te simți.

Burnout-ul este un proces gradual, care apare ca rezultat al acumulării stărilor de stres. Semnele și simptomele sunt subtile la început, dar se agravează pe măsură ce stresul persistă. Dacă acordăm atenția necesară și reducem activ stresul, putem preveni avansarea acestuia.

Dacă ai experimentat...

  • Simptome fizice precum dureri de cap și dureri musculare, imunitate redusă, predispoziție ridicată spre boli și schimbarea apetitului sau a obiceiurilor de somn,
  • Simptome emoționale precum sentimentul de eșec și stimă de sine scăzută, anxietate, neputință, detașare, pierderea motivației, perspective din ce în ce mai negative, scăderea satisfacției și a sentimentului de împlinire a responsabilităților,
  • Comportamente precum retragerea din activități, izolare și procrastinare,
  • Performanță redusă în sarcinile de zi cu zi la locul de muncă sau acasă și dificultăți de concentrare și angajare în sarcini

... cel mai probabil resimți burnoutul.

Terapia ești tu!
Desigur, poți căuta sprijin de specialitate atunci când simți că stresul a depășit limitele, însă poți, de asemenea, să acționezi și singur. Uite câteva sugestii care te pot ajuta:

Ia o pauză!
Un moment de deconectare și reîncărcare poate fi ceea ce îți lipsește. Călătorește, vizitează, privește natura, citește, plimbă-te sau joacă-te. Tu alegi!

Încearcă introspecția!
Orientarea perspectivei spre interior este un exercițiu excelent atunci când privim mai mereu doar la mediul exterior. De asemenea, exersează concentrarea pe prezent – aici și acum. Te va ajuta să nu mai proiectezi problemele din trecut și din viitor și astfel, îți va fi mai ușor să te ocupi de situațiile actuale.
Încearcă exercițiile fizice, exercițiile de respirație, conectarea cu natura sau crearea unui jurnal zilnic prin care să privești la stările tale interioare.

Comunică-ți sentimentele!
Exprimarea preocupărilor, îngrijorărilor și responsabilităților tale unei persoane apropiate și de încredere te va ajuta cu siguranță să eliberezi tensiunea. Astfel, vei afla și alte perspective, alte experiențe și poți să-ți restructurezi gândurile cu privire la stresorii din viața ta.

Ai încredere în puterea ta! Stresul și burnout-ul nu sunt invincibile, tu da.

Alte articole interesante:

Procrastinarea. Ce ne determină sa amânăm anumite sarcini?

Procrastinarea acționează ca o recompensă pentru că te îndepărtează de ceva care este considerat neplăcut sau amenințător, însă se încheie cu emoții negative disfuncționale precum stări anxioase sau depresive, scăderea stimei de sine, anxietate de performanță.

Citește articolul
Sindromul Impostorului sau teama de incompetență

Cu siguranță, sentimentul de impostor în propria viață te poate determina să muncești mai mult ca să compensezi sentimentele de „nu sunt îndeajuns de bun”, dar, în mod similar, poate împiedica succesul și satisfacția vieții din cauza anxietății, depresiei, sentimentelor de non-apartenență și epuizării.

Citește articolul
Conectarea la copilul interior

Atunci când începem să ne conectăm cu copilul interior, beneficiul cel mai mare este descoperirea rădăcinilor unor frici, emoții negative intense și vulnerabilități pe care le  vom transforma apoi în încredere, iubire de sine, pace, relaxare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2022 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob
Afacre partenera Antreprenoare.ro