empathitude

together for a better you

Cum știm că suferim de burnout?

Stresul este o problemă care ne afectează pe mulți dintre noi. Deși am mai discutat despre asta într-un alt articol, simt nevoia să aprofundez acest subiect și să ajung la ceva mult mai dureros care ne poate afecta dacă nu luăm măsuri din timp și anume, la burnout și elaborarea unor tehnici folositoare în combaterea acestei tulburări.

Mai întâi însă...

Ce înseamnă Burnout?
„Burnout” este o stare accentuată de epuizare fizică, mentală și emoțională care apare ca urmare a experimentării unor episoade prelungite de stres. Chiar denumirea de burnout sugerează momentul în care ajungem la limitele personale de rezistență în fața evenimentelor stresante și dezvoltăm dificultăți în gestionarea sarcinilor de zi cu zi.

Cum îmi dau seama că am ajuns într-un moment de burnout?
Aspectul cel mai precis care indică burnout-ul este reprezentat de simptomele pe care le simți la nivel fizic, emoțional și comportamental. Este simplu să le identifici singur, pentru că tu știi și poți cel mai bine să observi modul în care te simți.

Burnout-ul este un proces gradual, care apare ca rezultat al acumulării stărilor de stres. Semnele și simptomele sunt subtile la început, dar se agravează pe măsură ce stresul persistă. Dacă acordăm atenția necesară și reducem activ stresul, putem preveni avansarea acestuia.

Dacă ai experimentat...

  • Simptome fizice precum dureri de cap și dureri musculare, imunitate redusă, predispoziție ridicată spre boli și schimbarea apetitului sau a obiceiurilor de somn,
  • Simptome emoționale precum sentimentul de eșec și stimă de sine scăzută, anxietate, neputință, detașare, pierderea motivației, perspective din ce în ce mai negative, scăderea satisfacției și a sentimentului de împlinire a responsabilităților,
  • Comportamente precum retragerea din activități, izolare și procrastinare,
  • Performanță redusă în sarcinile de zi cu zi la locul de muncă sau acasă și dificultăți de concentrare și angajare în sarcini

... cel mai probabil resimți burnoutul.

Terapia ești tu!
Desigur, poți căuta sprijin de specialitate atunci când simți că stresul a depășit limitele, însă poți, de asemenea, să acționezi și singur. Uite câteva sugestii care te pot ajuta:

Ia o pauză!
Un moment de deconectare și reîncărcare poate fi ceea ce îți lipsește. Călătorește, vizitează, privește natura, citește, plimbă-te sau joacă-te. Tu alegi!

Încearcă introspecția!
Orientarea perspectivei spre interior este un exercițiu excelent atunci când privim mai mereu doar la mediul exterior. De asemenea, exersează concentrarea pe prezent – aici și acum. Te va ajuta să nu mai proiectezi problemele din trecut și din viitor și astfel, îți va fi mai ușor să te ocupi de situațiile actuale.
Încearcă exercițiile fizice, exercițiile de respirație, conectarea cu natura sau crearea unui jurnal zilnic prin care să privești la stările tale interioare.

Comunică-ți sentimentele!
Exprimarea preocupărilor, îngrijorărilor și responsabilităților tale unei persoane apropiate și de încredere te va ajuta cu siguranță să eliberezi tensiunea. Astfel, vei afla și alte perspective, alte experiențe și poți să-ți restructurezi gândurile cu privire la stresorii din viața ta.

Ai încredere în puterea ta! Stresul și burnout-ul nu sunt invincibile, tu da.

Alte articole interesante:

Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Relații vindecătoare/ Relația terapeutică

În momentele neprevăzute, care ne surpind și ne schimbă total activitățile de zi cu zi este important să gasim sprijin și ajutor, o persoană care înțelege și rezonează cu trăirile pe care le avem. Exact cu acest lucru se ocupă un terapeut – să dezvolte împreună cu tine o atmosferă prietenoasă în care te poți […]

Citește articolul
Copyright ©2019-2020 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob