empathitude

together for a better you

Cum se manifestă anxietatea?

 

Anxietatea este un concept încă vag în societatea noastră și totuși atât de frecvent în viața fiecăruia dintre noi. Multe persoane experimentează anxietatea în diversele sale forme, însă, de cele mai multe ori, nu o pot identifica sau conștientiza, iar acest lucru nu face decât să intensifice stările anxioase.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emoție negativă caracterizată prin simptome fiziologice, psihologice și comportamentale de evitare atunci când este anticipat un pericol posibil, o frică anticipativă. Chiar dacă pericolul este real sau nu, în mintea noastră se transpun o sumedenie de situații care ne-ar putea face rău, sau mai bine spus, pe care noi le percepem periculoase în raport cu scopurile și interesele proprii.

Cum se simte anxietatea?

Atunci când experimentăm anxietate, ne sunt afectate atât gândurile, emoțiile, comportamentele, cât și manifestările fiziologice.

La nivel cognitiv, tindem să supraestimăm caracteristicile negative ale amenințării, să subestimăm capacitatea noastră de a face față situației și să ne amintim tot felul de evenimente negative care nu au nicio legătură cu situația în cauză.

La nivel emoțional, experimentăm frică, senzația de neajutorare, panică și disperare, toate acestea având intensitatea unei catastrofe.

La nivel comportamental, avem tendințe de evitare a situațiilor neplăcute, ne luăm mereu măsuri de precauție, ne izolăm față de ceilalți și avem o stare generală de neliniște și agitație.

Iar la nivel psiho-fiziologic, putem avea simptome precum insomnie, creșterea ritmului cardiac, transpirații ale palmelor, senzația de sufocare sau pierderea ritmului de respirație etc.

Anxietatea patologică

Riscul ca anxietatea să devină patologică ține de predispoziția genetică care, asociată cu un episod de stres puternic, poate crește probabilitatea cu până la 40%.
Un alt factor relevant este legat de trăirea unor situații neplăcute, traumatizante din trecut în ciuda eforturilor noastre de a le evita.
Deasemenea, stresul pentru o perioadă mai lungă de timp poate să intensifice anxietatea.

Tratarea anxietății este posibilă!

Ca tratamentul să dea roadele dorite este nevoie de multă muncă, de consecvență din partea celor care se confruntă cu această problemă.

Cercetările în domeniu demonstrează că anxietatea se poate trata prin strategii psihoterapeutice care acționează la nivel fiziologic, cognitiv și comportamental.

 

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob