empathitude

together for a better you

Cum să confruntăm procrastinarea?

Ce poți face azi, nu lăsa pe mâine!

Amânarea apare în diferite forme. Uneori ea se observă în tot ceea ce facem sau mai bine spus, în tot ceea ce nu facem... În orice caz, ea apare în viețile noastre, mai ales atunci când ne simțim vulnerabili. Cu cât fugim mai mult de lucrurile importante, cu atât îi oferim o putere mai mare amânării.

Când procrastinăm înlocuim lucrurile care contează cu adevărat cu alte activități irelevante.

De multe ori, atunci când amânăm sau procrastinăm nu avem în minte o imagine foarte clară a ceea ce vrem să obținem și a modului prin care putem atinge un obiectiv astfel, tot procesul prin care am putea ajunge la un obiectiv dorit devine neclar.

Procrastinăm pentru că nu vrem să trăim o deziluzie la capătul drumului parcurs, alteori evităm să intrăm în activități prea lungi sau care nu ne oferă plăcere într-un timp scurt, alteori nu vrem să ne simțim atât de atașați de planul pe care îl avem în minte.

Cum începem să facem ce contează?

Înainte de făurirea oricărui plan, începe să faci ACUM ceea ce contează. În plus, păstrează cu tine această întrebare: „Este ceva mai important de făcut decât ceea ce fac chiar acum?”

După ce ai stabilit ce este cel mai important lucru de făcut, de gândit, de simțit sau de trăit, ghidează-te după următoarele reguli simple:

  • Începe cu sarcina cea mai neplăcută, pentru că odată făcută, celelalte sarcini vor părea plăcute, prin comparație.
  • Setează-ți limite de sarcini atunci când incepi să le planifici și întreabă-te mereu dacă ceea ce îți propui este rezonabil. Nu uita că un munte se urcă pas cu pas, uitându-ne mereu la următoarea mișcare.
  • Setează-ți limite de timp înainte să începi să lucrezi. O perioadă de 30 de minute este suficientă pentru început. Îți va da curaj și bucuria că ai reușit. În plus, te va ajuta să continui fără să simți că efortul este prea mare.
  • Notează-ți sarcinile într-o agendă, planifică-le într-un calendar.
  • Vizualizează-te pe tine în momentul în care vei ajunge la obiectivul dorit.

A ne urma visele, a ne atinge limitele înseamnă să ne conturăm viața pe care o vrem, înseamnă să trăim cât mai puțin în tiparele care ne incomodează sau care nu ni se potrivesc, inseamnă să începem să ne întrebăm din ce în ce mai des dacă ceea ce ni se oferă este și ceea ce avem nevoie.
Visele amânate pentru zile perfecte de acțiune ne influențează stările, ne induc vinovăție, ne fac să credem că nu putem atât de mult pe cât ne-am dori.
Așadar, vă doresc vise împlinite!

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob