empathitude

together for a better you

Cum ne confruntăm cu anxietatea?

Mi-e frică...

Sunt îngrijorată...

Sunt înspăimântat...

Sunt panicată....

Mă simt agitat...

Acestea sunt doar unele din formulările care pot să descrie anxietatea. Este important să conștientizăm care este tipul de mesaj pe care ni-l transmitem, să conștientizăm felul în care ne simțim pentru a preîntâmpina escaladarea anxietății.

 

Cum pot să conștientizez și să controlez anxietatea?

Ca să conștientizezi stările de anxietate este nevoie să lași la o parte șirul nesfârșit de gânduri care te acaparează și să privești imaginea de ansamblu din exterior. După ce devii conștient de starea în care te afli, poți folosi următoarele sugestii pentru a demonstra că tu controlezi anxietatea, ci nu anxietatea te controlează pe tine.

 

Respiră adânc!

Astfel, trimiți semnale de relaxare creierului tau. Monitorizând și controlând inspirația și expirația ajuți corpul și mintea să se calmeze și să își concentreze atenția în altă parte. Închide ochii, inspiră și expiră ușor – acest lucru sigur te va ajuta.

Încearcă respirația abdominală în 4 timpi, stând în șezut:

  • Inspiră aerul încet, numărând 1....2....3....4
  • Reține aerul inspirat 1 timp
  • Expiră aerul încet, numărând 1....2....3....4

 

Înfruntă-ți temerile!

Încearcă să transformi gândurile negative în gânduri pozitive. Imaginează-te în fața temerilor tale și fă tot posibilul să găsești pentru fiecare temere o rezolvare, alături de un plan de acțiune. Cu cât vei face acest lucru mai mult, cu atât va fi mai ușor să faci față anxietății atunci când se va întâmpla iar. Ca să poți face asta mai ușor, îți recomand să scrii.

Scrie. Scrisul ne ajută să ne conștientizăm gândurile, emoțiile și să le privim dintr-o perspectivă detașată.

 

 

Caută declanșatorii!

Trebuie să observi și să ții minte situațiile sau contextele în care devii anxios/anxioasă. În acest mod, poți găsi ceea ce declanșează aceste simptome, iar dacă știi cauzele anxietății tale, poți mai ușor să îți pui grijile în perspectivă. Data viitoare, vei fi mai bine pregătit și vei putea acționa.

 

Ai grijă de tine!

 

Daca ignori stările de anxietate, acestea se pot agrava. Din fericire, există foarte multe metode de terapie atât individuale, cât și sub îndrumarea specialiștilor. Important este să te observi și să găsești cea mai bună și potrivită metodă pentru tine însuți.

 

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob