empathitude

together for a better you

Cum ne confruntăm cu anxietatea?

Mi-e frică...

Sunt îngrijorată...

Sunt înspăimântat...

Sunt panicată....

Mă simt agitat...

Acestea sunt doar unele din formulările care pot să descrie anxietatea. Este important să conștientizăm care este tipul de mesaj pe care ni-l transmitem, să conștientizăm felul în care ne simțim pentru a preîntâmpina escaladarea anxietății.

 

Cum pot să conștientizez și să controlez anxietatea?

Ca să conștientizezi stările de anxietate este nevoie să lași la o parte șirul nesfârșit de gânduri care te acaparează și să privești imaginea de ansamblu din exterior. După ce devii conștient de starea în care te afli, poți folosi următoarele sugestii pentru a demonstra că tu controlezi anxietatea, ci nu anxietatea te controlează pe tine.

 

Respiră adânc!

Astfel, trimiți semnale de relaxare creierului tau. Monitorizând și controlând inspirația și expirația ajuți corpul și mintea să se calmeze și să își concentreze atenția în altă parte. Închide ochii, inspiră și expiră ușor – acest lucru sigur te va ajuta.

Încearcă respirația abdominală în 4 timpi, stând în șezut:

  • Inspiră aerul încet, numărând 1....2....3....4
  • Reține aerul inspirat 1 timp
  • Expiră aerul încet, numărând 1....2....3....4

 

Înfruntă-ți temerile!

Încearcă să transformi gândurile negative în gânduri pozitive. Imaginează-te în fața temerilor tale și fă tot posibilul să găsești pentru fiecare temere o rezolvare, alături de un plan de acțiune. Cu cât vei face acest lucru mai mult, cu atât va fi mai ușor să faci față anxietății atunci când se va întâmpla iar. Ca să poți face asta mai ușor, îți recomand să scrii.

Scrie. Scrisul ne ajută să ne conștientizăm gândurile, emoțiile și să le privim dintr-o perspectivă detașată.

 

 

Caută declanșatorii!

Trebuie să observi și să ții minte situațiile sau contextele în care devii anxios/anxioasă. În acest mod, poți găsi ceea ce declanșează aceste simptome, iar dacă știi cauzele anxietății tale, poți mai ușor să îți pui grijile în perspectivă. Data viitoare, vei fi mai bine pregătit și vei putea acționa.

 

Ai grijă de tine!

 

Daca ignori stările de anxietate, acestea se pot agrava. Din fericire, există foarte multe metode de terapie atât individuale, cât și sub îndrumarea specialiștilor. Important este să te observi și să găsești cea mai bună și potrivită metodă pentru tine însuți.

 

Alte articole interesante:

Procrastinarea. Ce ne determină sa amânăm anumite sarcini?

Procrastinarea acționează ca o recompensă pentru că te îndepărtează de ceva care este considerat neplăcut sau amenințător, însă se încheie cu emoții negative disfuncționale precum stări anxioase sau depresive, scăderea stimei de sine, anxietate de performanță.

Citește articolul
Sindromul Impostorului sau teama de incompetență

Cu siguranță, sentimentul de impostor în propria viață te poate determina să muncești mai mult ca să compensezi sentimentele de „nu sunt îndeajuns de bun”, dar, în mod similar, poate împiedica succesul și satisfacția vieții din cauza anxietății, depresiei, sentimentelor de non-apartenență și epuizării.

Citește articolul
Conectarea la copilul interior

Atunci când începem să ne conectăm cu copilul interior, beneficiul cel mai mare este descoperirea rădăcinilor unor frici, emoții negative intense și vulnerabilități pe care le  vom transforma apoi în încredere, iubire de sine, pace, relaxare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2022 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob
Afacre partenera Antreprenoare.ro