empathitude

together for a better you

Cum îți trăiești singurătatea?

Am putea spune că acum lumea este mai conectată decât a fost vreodată. Distanțele nu mai sunt un impediment al comunicării, iar cu un singur click poți întâlni și cunoaște persoane din toate locurile pământului. Deși trăim într-o lume modernă care ne oferă posibilități nelimitate, mulți dintre noi ne simțim singuri.

Ce este singuratatea?

Îți voi spune ce afirmă cercetatorii – singurătatea este atât o dimensiune emoțională, cât și una situațională. Deși ambele dimensiuni trebuie abordate pentru a depăși singurătatea, felul în care privim singurătatea este adesea factorul semnificativ care ne determină emoțiile.
Există persoane care se simt singure în mijlocul unei mulțimi de prieteni, în mijlocul familiei sau alături de partenerul lor și există alte persoane care se simt perfect în compania propriei persoane.
Tu ce crezi tu despre singurătate? În ce tablou ai picta singurătatea?

Ești singur sau te simți singur?

Singurătatea este de cele mai multe ori o trăire subiectivă, o trăire creată din nevoia de a experimenta lucruri plăcute și însemnate, o trăire creată din credința că doar cu cineva alături poți trăi momente plăcute.
Pentru a reduce senzația de singurătate, nu trebuie neapărat să ne înconjurăm cu oameni sau să creăm cât mai multe relații (chiar dacă și acest lucru ajută), ci mai degrabă să căutăm să îmbunătățim calitatea interacțiunilor – cu sine sau cu ceilalți.
Calitatea, sensul și semnificația activităților pe care le facem sunt mai importante decât unde sau cu cine le facem.
De aceea, și atunci când ești singur, dar și atunci când ești în compania altor persoane, caută să experimentezi situații și activități plăcute, interesante, antrenante și semnificative.

Învață să te prețuiești!

Timpul petrecut cu tine însuți nu este niciodată pierdut. Dacă ești singur, nu înseamnă că nu există activități interesante de făcut sau oportunități de încercat. Din contră, cred că timpul cu tine însuți este cel mai valoros, cel mai ofertant și cel care nu se termină niciodată.
Ca să prețuiești timpul cu tine nu trebuie să refuzi compania celorlalți, ci pur si simplu să te cunoști, să te accepti și să te iubești așa cum ești.

Găsește activitățile care te fac fericit/ă

Gândește-te ce îți place cel mai mult să faci. Fie că ești singur sau împreună cu persoanele apropiate, să faci ceea ce îți place este mai mult decât suficient.
Poți, de asemenea, să încerci lucruri noi care îți stârnesc curiozitatea:

  • Alătură-te unui curs de muzică,
  • Învață o nouă limbă,
  • Adoptă un animal de companie
  • Întoarce-te la vechile tale pasiuni.

Astfel, îți vei ocupa timpul cu activități relevante și nu vei mai simți singurătate.

Singurătatea este un aspect care nu trebuie neglijat, ci mai degrabă analizat și înțeles. Dacă te simți singur, caută motivele, contextele și transformă-le în unelte folositoare pentru a depăși această stare.

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob