empathitude

together for a better you

Cum dăm un sens vieții noastre folosindu-ne de valori?

Ți s-a întâmplat vreodată să lucrezi din greu și brusc, să te oprești, să privești în gol și să te întrebi „Ce scop are tot acest efort?” sau „Oare chiar merită cu adevărat?”. Dacă da, nu ești singur! Mulți oameni din întreaga lume experimentează sentimente de lipsă de sens sau motivație.

În timp ce lipsa scopului și sentimentul de lipsă de sens pot fi simptome ale problemelor de sănătate mintală, acestea sunt, totodată, trăiri comune și obișnuite pentru aproape toată lumea. Unul dintre motivele acestor sentimente este acela că oamenii sunt prinși cu ușurință în cicluri repetitive de îndeplinire a următorului obiectiv, sarcină sau proiect, în timp ce ajung să piardă legătura cu adevărata însemnătate a ceea ce fac. Iar atunci când pierdem legătura cu ceea ce contează pentru noi, motivația scade și devenim mai puțin capabili să facem munca necesară pentru a realiza lucruri provocatoare, cum ar fi construirea unei relații fericite sau conducerea unui proiect profesional de succes. Astfel, explorarea valorilor în viață este importantă pentru definirea însemnătății/sensului din spatele acțiunilor noastre.

 

 • Ce reprezintă „Valorile” în Terapia prin acceptare și angajament (ACT)?

Sarcina terapeutului ACT este de a ajuta clienții să fie mai conștienți, mai atenți și mai angajați în urmărirea obiectivelor lor de viață prin intermediul valorilor. Valorile au fost definite în terapia ACT ca direcții globale de viață alese, dorite și construite verbal.

În terapie:

 • Clienții sunt ajutați să identifice și să clarifice valorile care dau sens vieții lor.
 • Clienții sunt ajutați să lege schimbarea comportamentului de valorile alese.

Valorile reprezintă însăși inima sensului și scopului pentru oameni. Ele ghidează și definesc acțiunile vieții. Explorarea valorilor reprezintă un proces care ghidează clienții în a lua decizii de viață independent, intenționat și asumat. Stabilirea unei direcții care rezonează cu valorile noastre de viață duce la definirea de obiective care devin, în cele din urmă, strâns legate de satisfacția și sentimentul de împlinire. Terapeuții ACT adresează clienților deseori întrebarea: „Într-o lume în care ai putea alege ca viața ta să arate în orice mod, ce ai alege?” pentru a atrage atenția asupra chestiunii scopului, a însemnătății și a imaginii unei vieți bine trăite pentru ei.

 

 • Tu îți cunoști valorile? – un exercițiu de explorare al valorilor

Peste zece ani... Imaginează-ți că ai rezolvat în mod eficient provocarea actuală cu care te confrunți și că trebuie să te uiți înapoi la această experiență. Cum ți-ar plăcea să poți descrie modul în care te-ai comportat tot acest timp? Cum ți-ai dori ca cineva important din viața ta să descrie cine ești, cum l-ai tratat și ce reprezintă relația voastră? Ia-ți un moment și notează aceste valori pe hârtie sau pe telefon și încearcă să le recitești la începutul fiecărei zile. Crezi că poți alinia acțiunile vieții tale cu aceste valori? Nu uita să iei în considerare aceste valori și atunci când ai dificultăți în luarea de decizii.

 

 • De ce sunt valorile tale atât de importante?

Valorile ne ghidează pașii pe măsură ce experimentăm provocările vieții. Prin asumarea valorilor noastre în circumstanțe dificile, ne putem astfel determina ceea ce vrem să reprezentăm și să ne pregătim în mod intenționat să fim acea persoană. Această deprindere ne oferă o alternativă puternică în acceptarea emoțiilor și gândurilor problematice. Acțiunile vin pe primul loc, iar sentimentele vin după aceea. De exemplu, un producător agricol care se confruntă cu stresul producției sale ar putea descoperi că nu își tratează lucrătorii așa cum își dorește. Ancorându-se la valorile sale legate de muncă, contribuție și respect, acesta poate ști ce schimbări trebuie să facă pentru a se simți diferit, chiar dacă circumstanțele de muncă nu se schimbă.

A doua funcție a valorilor este de a ne ajuta să ne orientam și să ne adaptăm cursul după cum este necesar. Pe măsură ce trecem prin viață, punând timp și energie într-o sarcină sau relație, este util să facem un pas înapoi și să examinăm alinierea timpului și energiei noastre cu lucrurile  pe care le valorificăm cel mai mult. Așa cum o lumină în depărtare ghidează un drumeț printr-o pădure întunecată, valorile noastre ne pot ajuta să ne ajustăm comportamentele și să facem schimbări care vor duce la creșterea satisfacției în viață. Aceste schimbări ghidate de valori sunt mult mai probabil să conducă la rezultate pozitive decât schimbările pe care le facem pentru că încercăm să controlăm sau să evităm sentimentele dificile.

Valorile au ca scop:

 • Stabilirea eficientă și pragmatică a obiectivelor – valorile ne oferă o modalitate de a stabili obiective care sunt flexibile, pragmatice și care pot conduce la acțiuni eficiente în timp. Valorile sunt prezente din primul moment al luării unei direcții și nu au o finalitate, în timp ce obiectivele sunt acțiuni care pot fi realizate și finalizate.
 • Stabilirea unei direcții consecvente – valorile din viața noastră ne mențin o tendință de acțiune consecventă, chiar și atunci când activitățile, scopurile și contextele vieții se schimbă adesea.
 • Stabilirea unei direcții constructive – comportamentul orientat de către valori este mereu constructiv și plin de satisfacții. Este ca și cum mi-aș petrece viața în mijlocul oceanului, înotând departe de o insulă pe care nu vreau să ajung - în cele din urmă, nu voi ajunge nicăieri. Ceea ce vreau să fac, de fapt, este să încep să înot spre ceva semnificativ, nu departe de altceva neplăcut.

 

 • Valori vs Obiective

Îți amintești? Valorile conduc acțiunile în mod dirijat și continuu. Ele descriu CUM vrem să ne trăim viața. Nu se referă la atingerea unui anumit scop sau la atingerea unui anumit nivel de succes. Nu putem controla întotdeauna dacă ne îndeplinim obiectivele, dar putem alege să acționăm în conformitate cu valorile noastre, chiar dacă obiectivele nu sunt îndeplinite. În plus, valorile sunt legate de propriile noastre acțiuni, nu de acțiunile altora. Așadar, dacă decizi, de exemplu, că o valoare importantă pentru tine este „compasiunea”, acțiunile tale ar trebui să se concentreze asupra propriei persoane, cum să acționezi cu compasiune față de ceilalți oameni și față de tine însuți, nu asupra compasiunii altor persoane față de tine.

 

 • Valorile sunt busola vieții noastre

Valorile sunt importante pentru noi, sunt propria înțelegere a ceea ce contează cel mai mult în viața noastră. Valorile pe care le prețuim ne oferă un ghid asupra locului unde găsim sens și scop. Sunt unice pentru fiecare individ și pot fi schimbate în timp. Valorile sunt ca o hartă sau  busolă care ne arată drumul, ne oferă direcție și ne ajută să stabilim prioritățile modului în care ne petrecem timpul. Ele ne conduc deciziile zilnice, iar fiecare decizie este o oportunitate de a trăi conform valorilor noastre. Acestea sunt esența dorințelor noastre cele mai profunde.

 • Valorile ne oferă direcție;
 • Valorile ne conduc deciziile și modul în care alegem să trăim;
 • Valorile sunt despre aici și acum;
 • Valorile nu trebuie niciodată justificate;
 • Valorile trebuie adesea prioritizate;
 • Valorile sunt alese liber;

Valorile noastre sunt ca uneltele dintr-un atelier, în funcție de situație, unele pot fi mai importante sau mai utile, în timp ce, mai târziu sau într-o situație diferită, altele pot fi potrivite. Ancorându-ne în mod regulat la valorile noastre, ne putem ajusta cursul și ne putem orienta timpul și energia către lucrurile de care ne pasă cel mai mult. Ne putem angaja pe deplin chiar și în experiențe incomode, deoarece valorile ne ajută să ne îndreptăm către persoana care ne dorim să fim sau scopul pe care ni l-am propus.

 

Alte articole interesante:

Procrastinarea. Ce ne determină sa amânăm anumite sarcini?

Procrastinarea acționează ca o recompensă pentru că te îndepărtează de ceva care este considerat neplăcut sau amenințător, însă se încheie cu emoții negative disfuncționale precum stări anxioase sau depresive, scăderea stimei de sine, anxietate de performanță.

Citește articolul
Sindromul Impostorului sau teama de incompetență

Cu siguranță, sentimentul de impostor în propria viață te poate determina să muncești mai mult ca să compensezi sentimentele de „nu sunt îndeajuns de bun”, dar, în mod similar, poate împiedica succesul și satisfacția vieții din cauza anxietății, depresiei, sentimentelor de non-apartenență și epuizării.

Citește articolul
Conectarea la copilul interior

Atunci când începem să ne conectăm cu copilul interior, beneficiul cel mai mare este descoperirea rădăcinilor unor frici, emoții negative intense și vulnerabilități pe care le  vom transforma apoi în încredere, iubire de sine, pace, relaxare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2022 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob
Afacre partenera Antreprenoare.ro