A călători într-o țară străină poate fi o experiență incitantă care îți deschide curiozități asupra lumii și noi viziuni asupra diversității culturale.
Totuși, adaptarea la o cultură nouă și la un mediu total diferit de cel din care provii tu poate fi o reală provocare. Indiferent de scopul pentru care ți-ai propus să descoperi o țară nouă, cu siguranță vei avea parte și de aventuri interesante, dar și de obstacole neașteptate.
Regret, dor, senzația că nu te poți acomoda și integra în mediul social sunt sentimente normale și foarte des întâlnite în rândul călătorilor sau a celor care trăiesc departe de țara lor.
Însă, procesul de adaptare poate dura mai mult sau mai puțin și depinde de mai mulți factori. Am ales din surse de specialitate câteva dimensiuni pe care consider că te va ajuta să le cunoști.
- Etapa „Lunii de miere” este etapa care descrie entuziasmul și bucuria de a descoperi lucruri noi și interesante, exprimată prin interes, curiozitate, orientare către oportunități și deschidere către evoluție. Este o etapă de euforie, energie și motivație care susține focalizarea către succes și îndeplinirea scopurilor.
- Etapa Șocului Cultural este o perioadă în care se intensifică interacțiunea cu mediul cel nou și în care observăm diferențele între cele două culturi. Adesea, apare sentimentul de frustrare, ca urmare a unor dificultăți de înțelegere a mediului cel nou. În acest moment, poți realiza faptul că există multe obiceiuri și reguli specifice, pe care le compari cu cele din cultura natală.
- Etapa de Recuperare este o etapă în care începi să te simți din ce în ce mai bine și mai confortabil cu cultura, oamenii, mâncarea și limba. Mersul în diverse locuri devine mai facil, grupurile sociale și prietenii sunt sudate, iar abilitățile de a comunica sunt îmbunătățite.
- Etapa de Adaptare apare, în general, după o perioadă îndelungată – săptămâni, luni sau chiar ani după ce te-ai confruntat cu dificultățile de adaptare culturală. Este o perioadă de acceptare și familiarizare la condițiile din mediu prin care îți poți creea contextele și resursele optime unui trai echilibrat.
- Etapa Șocului Cultural reluat se referă la momentul în care ești deja obișnuit cu mediul cel nou și ai adoptat strategii de integrare și adaptare la context, iar în situația în care te întorci la cultura de acasă observi schimbările pe care le-ai facut la tine. Astfel, îți dai seama că este nevoie de un proces de readaptare – similar cu procesul de adaptare la cultura cea nouă, însă, de data aceasta, la cultura în care ai crescut.
Recomandările specialiștilor sunt să punem accent pe abilitățile sociale și pe suportul emoțional.
- integrează-te în activități și grupuri sociale;
- comunică cu persoane din apropiere;
- urmărește programele TV care pot furniza informații despre noua cultură;
- informează-te cu privire la semnificațiile anumitor obiceiuri și tradiții sau ce crezi tu că ți-ar fi folositor să știi mai bine;
- păstrează o legătură strânsă cu familia și prietenii;
- discută și exprimă-ți sentimentele celor apropiați
Creează o perspectivă globală
Chiar dacă adaptarea la o nouă cultură este una dintre cele mai dificile sarcini pe care o întâmpină cei care călătoresc sau care emigrează, identificarea frumuseții fiecărei culturi și recunoașterea importanței sale împreună cu anumite strategii de adaptare te pot ajuta să facilitezi acest proces.