empathitude

together for a better you

Ce este depresia postnatală și cum o depășim!?

Pentru că a devenit un subiect foarte prezent în rândul discuțiilor dintre proaspetele mămici, m-am gândit să dezvolt această temă și să ofer o viziune deschisă asupra depresiei postnatale.
Nașterea unui copil este cu siguranță un moment emoționant, plin de emoții puternice și diverse, pe care fiecare mămică îl experimentează diferit și unic. De aceea, este posibil ca uneori să ne confruntăm cu dificultăți psihice fără să conștientizăm acest lucru.

Cum știu dacă am depresie postnatală?

Depresia postnatală este o tulburare a dispoziției asociată cu perioada postpartum, care se manifestă, în principiu, prin tristețe intensă și lipsa interesului în activități.
Dacă ai simțit tristețe, anxietate crescută sau atacuri de panică, dacă ai gânduri negative și stări depresive, dacă te simți fără valoare, incapabililă, vinovată, extenuată și vulnerabilă la tot ce se întâmplă în jurul tău, cel mai probabil putem vorbi de depresie.
Aceste simptome sunt destul de frecvente, mai ales în rândul mămicilor care se confruntă cu schimbări hormonale accentuate, lipsa suportului social, relații emoționale instabile, violență, situație financiară precară, predispoziția genetică la depresie etc.

Copilul tău are nevoie de tine...

Depresia postnatală nu doar că o afectează pe mamă, ci și pe nou-născut. Astfel, având grijă de tine și de starea ta psihică și fizică, vei avea o capacitate mai mare de a înțelege și de a satisface nevoile copilului tău.

Soluțiile există... Trebuie doar să găsești metoda care ți se potrivește cel mai bine!

Nu te ingrijora, dacă te afli în această situație, nu înseamnă că ești slabă sau bolnavă psihic, ci doar treci printr-o perioadă nouă. Există mai multe modalități prin care aceste momente pot fi depășite, astfel încât să poți controla simptomele și să poți dezvolta legatura afectivă cu bebelușul tău.

Stilul de viață

Este important să-ți păstrezi stilul de viață și după naștere. Ar fi ideal să nu neglijezi rutinele de ingrijire personală, relaxarea, cititul sau micile tale momente de plăcere. Ar trebui să te gandești ce iți dorești și de ce ai nevoie pentru a putea crește și menține starea de bine.

Nutriția

Nutriția este un indice al stării de bine și al unui nivel de energie optim. Astfel, poți să integrezi in alimentația ta alimente mai sănătoase și pe care îți face plăcere să le savurezi. Alege fructele și legumele preferate, preparatele făcute în casă și... nu uita de apă.

Suportul social

Conectarea la mediul social poate fi o gură de aer proaspăt. Întalnirile cu prietenii, cu familia, cu alte mămici sau grupul religios vor îmbunătăți cu siguranță starea ta de bine. Astfel, vei simți apartenență, suport, înțelegere și ajutor, care sunt foarte importante în această perioadă.

Mediul exterior

De asemenea, mișcarea este unul dintre cei mai puternici factori împotriva depresiei – plimbările, aerul curat, razele soarelui și natura pot fi condiții terapeutice pentru tine atunci când majoritatea timpului îl petreci în casă.

Consilierea psihologică

Atunci când nimic nu reprezintă o rezolvare pentru tine, sunt sigură că o discuție cu un psiholog te va ajuta să înțelegi și să poți controla simptomele care par de necontrolat.

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob