empathitude

together for a better you

Care este legătura dintre nutriție și depresie?

Pentru că depresia este un subiect de interes actual și pentru că sunt vehiculate multe fațete ale acesteia, aș vrea să deschid o perspectivă asupra legăturii depresiei cu nutriția.
Atunci când te simți deprimat, este important să știi că sunt mulți factori care îți afectează starea – gândurile, stresul, evenimentele de viață negative, relațiile cu ceilalți, dar și alimentația.
Însă trebuie să știi că, înainte de toate, tu însuți ai control asupra acestor simptome. Poți începe prin a-ți creea un plan alimentar prin care să observi ce funcționează pentru tine și ce anume îți face plăcere să mănânci.

Cum influențează nutriția depresia?

Legătură dintre nutriție și sănătatea psihologică este la fel de importantă precum cea dintre nutriție și sănătatea fizică. Alimentele pe care le consumăm conțin nutrienți și amino acizi care, odată asimilați, sunt transformați în neurotransmițători necesari funcționării optime a creierului.
De exemplu, bananele conțin amino-acidul triptofan, care este un precursor al serotoninei – un neurotransmițător care are un rol major asupra fericirii și altor stări emoționale.
Altfel spus, nutriția poate influența atât starea de bine și nivelul de energie din organism, cât și stările depresive, de oboseală sau de neliniște.

Cum influențează depresia nutriția?

Depresia este o tulburare a dispoziției asociată cu simptome severe de tristețe, lipsa apetitului, și pierderea interesului în activități plăcute anterior.
Analizând dieta persoanelor depresive, a fost observat faptul că nutriția acestora nu este deloc adecvată, având decizii nefavorabile în privința alimentelor și a comportamentelor alimentare.

Mai jos găsești câteva metode alimentare sănătoase pe care le poți folosi. Important este să găsești metoda potrivită pentru tine.

Dieta mediteraneană poate fi o variantă interesantă. Acesta are la bază carnea de pește combinată cu legume și fructe, grăsimi sănătoase, cereale integrale și verdețuri. De asemenea, dulciurile și vinul sunt recomandate în cantități reduse.

Dieta DASH limitează dulciurile, bauturile acidulate îndulcite, grăsimile saturate și alcoolul, iar în schimb, promovează consumul de proteine din carne de pui și de peste, din nuci, consumul de legume și fructe proaspete și lactate cu procent scăzut de grăsime.

Proteinele sunt compuse din amino acizi importanți pentru funcționarea organismului. Astfel, o dietă bogată în proteine ne furnizează toți amino acizii esențiali de care avem nevoie. Poți consuma lactate, ouă, fasole, mazăre și carne slabă pentru un aport proteic adecvat.

Acizi grași omega-3 au un rol important în prevenirea depresiei, fiind bogați în lipide și având rol în structura membranelor celulare. Alimentele relaționate sunt carnea de pește (somon, sardine, ton și macrou), semințele de chia, semințele de in și nucile.

Vitamina B9 sau acidul folic are un rol critic în funcția metabolică a creierului. Majoritatea simptomelor depresive au fost asociate cu deficite semnificative de acid folic, iar acestea au influențat manifestarea simptomelor depresive. De aceea, este recomandat consumul de salata, broccoli, spanac, asparagus, kiwi, portocale și lămâi pentru un aport bogat al vitaminei B9.

Depresia afectează multe persoane și poate fi o experiență traumatizantă, însă un stil de viață sănătos în combinație cu suportul emoțional adecvat pot să crească substanțial starea de bine.

Alte articole interesante:

Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Relații vindecătoare/ Relația terapeutică

În momentele neprevăzute, care ne surpind și ne schimbă total activitățile de zi cu zi este important să gasim sprijin și ajutor, o persoană care înțelege și rezonează cu trăirile pe care le avem. Exact cu acest lucru se ocupă un terapeut – să dezvolte împreună cu tine o atmosferă prietenoasă în care te poți […]

Citește articolul
Copyright ©2019-2020 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob