empathitude

together for a better you

Care este legătura dintre nutriție și depresie?

Pentru că depresia este un subiect de interes actual și pentru că sunt vehiculate multe fațete ale acesteia, aș vrea să deschid o perspectivă asupra legăturii depresiei cu nutriția.
Atunci când te simți deprimat, este important să știi că sunt mulți factori care îți afectează starea – gândurile, stresul, evenimentele de viață negative, relațiile cu ceilalți, dar și alimentația.
Însă trebuie să știi că, înainte de toate, tu însuți ai control asupra acestor simptome. Poți începe prin a-ți creea un plan alimentar prin care să observi ce funcționează pentru tine și ce anume îți face plăcere să mănânci.

Cum influențează nutriția depresia?

Legătură dintre nutriție și sănătatea psihologică este la fel de importantă precum cea dintre nutriție și sănătatea fizică. Alimentele pe care le consumăm conțin nutrienți și amino acizi care, odată asimilați, sunt transformați în neurotransmițători necesari funcționării optime a creierului.
De exemplu, bananele conțin amino-acidul triptofan, care este un precursor al serotoninei – un neurotransmițător care are un rol major asupra fericirii și altor stări emoționale.
Altfel spus, nutriția poate influența atât starea de bine și nivelul de energie din organism, cât și stările depresive, de oboseală sau de neliniște.

Cum influențează depresia nutriția?

Depresia este o tulburare a dispoziției asociată cu simptome severe de tristețe, lipsa apetitului, și pierderea interesului în activități plăcute anterior.
Analizând dieta persoanelor depresive, a fost observat faptul că nutriția acestora nu este deloc adecvată, având decizii nefavorabile în privința alimentelor și a comportamentelor alimentare.

Mai jos găsești câteva metode alimentare sănătoase pe care le poți folosi. Important este să găsești metoda potrivită pentru tine.

Dieta mediteraneană poate fi o variantă interesantă. Acesta are la bază carnea de pește combinată cu legume și fructe, grăsimi sănătoase, cereale integrale și verdețuri. De asemenea, dulciurile și vinul sunt recomandate în cantități reduse.

Dieta DASH limitează dulciurile, bauturile acidulate îndulcite, grăsimile saturate și alcoolul, iar în schimb, promovează consumul de proteine din carne de pui și de peste, din nuci, consumul de legume și fructe proaspete și lactate cu procent scăzut de grăsime.

Proteinele sunt compuse din amino acizi importanți pentru funcționarea organismului. Astfel, o dietă bogată în proteine ne furnizează toți amino acizii esențiali de care avem nevoie. Poți consuma lactate, ouă, fasole, mazăre și carne slabă pentru un aport proteic adecvat.

Acizi grași omega-3 au un rol important în prevenirea depresiei, fiind bogați în lipide și având rol în structura membranelor celulare. Alimentele relaționate sunt carnea de pește (somon, sardine, ton și macrou), semințele de chia, semințele de in și nucile.

Vitamina B9 sau acidul folic are un rol critic în funcția metabolică a creierului. Majoritatea simptomelor depresive au fost asociate cu deficite semnificative de acid folic, iar acestea au influențat manifestarea simptomelor depresive. De aceea, este recomandat consumul de salata, broccoli, spanac, asparagus, kiwi, portocale și lămâi pentru un aport bogat al vitaminei B9.

Depresia afectează multe persoane și poate fi o experiență traumatizantă, însă un stil de viață sănătos în combinație cu suportul emoțional adecvat pot să crească substanțial starea de bine.

Alte articole interesante:

Procrastinarea. Ce ne determină sa amânăm anumite sarcini?

Procrastinarea acționează ca o recompensă pentru că te îndepărtează de ceva care este considerat neplăcut sau amenințător, însă se încheie cu emoții negative disfuncționale precum stări anxioase sau depresive, scăderea stimei de sine, anxietate de performanță.

Citește articolul
Sindromul Impostorului sau teama de incompetență

Cu siguranță, sentimentul de impostor în propria viață te poate determina să muncești mai mult ca să compensezi sentimentele de „nu sunt îndeajuns de bun”, dar, în mod similar, poate împiedica succesul și satisfacția vieții din cauza anxietății, depresiei, sentimentelor de non-apartenență și epuizării.

Citește articolul
Conectarea la copilul interior

Atunci când începem să ne conectăm cu copilul interior, beneficiul cel mai mare este descoperirea rădăcinilor unor frici, emoții negative intense și vulnerabilități pe care le  vom transforma apoi în încredere, iubire de sine, pace, relaxare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2022 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob
Afacre partenera Antreprenoare.ro