empathitude

together for a better you

10 modalități prin care ne îmbunătățim stima de sine

Stima de sine este un subiect mult discutat, dar cu siguranță este mult mai des amintit atunci când stima noastră de sine este scăzută. Stima de sine se referă la felul în care ne percem, la felul în care ne valorizăm pe noi. consider că este o piatră de temelie felul în care ne raportăm la noi înșine, tocmai de aceea am deschis acest subiect. În prima parte a textului voi aduce câteva informații despre cum se formează stima de sine scăzută și cum se dezvoltă în timp, ca mai apoi vă propun să exersați creșterea stimei sine.

Cum se manifestă stima de sine scăzută?

Dacă ai o stimă de sine scăzută, este foarte probabil să spui sau să gândești multe lucruri negative despre tine sau să te crtici foarte mult, să te învinovățești excesiv pentru ceea ce merge prost.

Deasemenea, este posibil să nu îți recunoști calitățile, iar dacă cineva te complimentează să găsești automat o scuză sau un contra-argument. Atenția este mereu focalizată pe ceea ce a mers prost, pe greșlile făcute. Toate aceste gânduri și judecăți, conduc înspre tristețe, depresie, anxietate, rușine, frustrare sau furie.

Cum evoluează în timp stima de sine scăzută?

Stima de sine scăzută nu apare din neant. Ea se formează în timp și cel mai adesea în copilărie, mai ales dacă am trăit evenimente pe care noi le-am perceput negative, precum: pedepsele, abuzul de orice fel, neatingerea standardelor impuse de părinți sau de persoanele semnificative, statutul social al familiei, lipsa optimismului si al pozitivismului sau dacă am simțit că nu ne potrivim printre colegii noștri, la școală sau acasă.

Aceste trări conduc la formarea credințelor negative despre propria persoană, adică ne evaluăm întreaga ființă (o etichetăm) bazându-ne pe ceea ce am experiențiat noi în trecut. De exemplu:

sunt un prost....pentru că nu am învățat foarte bine în școală; sunt de neiubit....pentru că colegii râdeau mereu de mine.

Când credem cu adevărat aceste afirmații despre sine, în încercarea de a ne proteja, dezvoltăm diverse reguli și asumpții care să ne ajute să nu mai simțim emoții copleșitoare.

Reguli precum: trebuie să fac totul impecabil, trebuie să fiu cel mai bun; sau asumții precum: trebuie să fiu mereu slabă pentru ca ceilalți să mă accepte.
Rezultatul acestor reguli și asumpții este faptul că ne ele ne ghidează comportamenele în viața de zi cu zi.   

 Nu vom lucra la performanța potențială pentru că ne îngrijim mereu să nu greșim,

să fie totul perfect;

nu ne angrenăm în activități noi de învățare pentru că

nu suntem suficient de isteți să reținem reguli

și așa mai departe....

Cum producem o schimbare?

Investind în tine.

Vestea bună este că aceste aspecte negative pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului pot fi schimbate. Cel mai important lucru este să îți iei angajamentul că vei lucra în fiecare zi să schimbi câte puțin din credințele și comportamentele care sunt în defavoarea ta.

Vei găsi în rândurile care urmează câteva căi pe care îți sugerez să le încerci, pentru a-ți crește stima de sine.

1. Conștientizează-ți gândurile pe care le ai despre tine și nu crede orice îți trece prin minte.

2. Dezbate-ți credințele și observă apoi dacă au vreo legătură cu realitatea în care trăiești.

3. Nu te identifica cu gândurile tale. Ele sunt produse de mintea care face mereu legături cu alte și alte evenimente. Gândurile tale nu sunt ceea ce te definește pe tine ca persoană. Deci poți alege ce să gândești, tu ești cel care conduce “barca”.

4. Descoperă vocea pe care o auzi cel mai adesea atunci când greșești sau te aștepți să o faci. Ce spune vocea aceasta, cui îi aparține? Cu câți ani te poartă în spate această voce? Cât de mic te face să te simți? Răspunde-ți la aceste întrebări, s-ar putea să îți dai seama că uneori redevii copilul speriat din trecut.
Nu uita, poți gândi singur, poți avea propriile tale păreri!

5. Învață să te accepți. Fii blând/ă cu tine, oferă-ți compasiune și gasește circumstanțe atenuante atunci când ai tendința să fii nemulțumit de tine. Adună pe o foaie toate calitățile pe care le ai, toate calitățile pe care le văd ceilalți la tine sau care rezultă din reușitele tale din trecut, memorează-le și transformă-le în mantre.

6. Setează-ți așteptările în mod realist. Nu te aștepta să fii mereu cel mai bun doar ca să îți confirmi că “mereu eșuezi”.

7. Fii tolerant cu tine așa cum ești cu cea mai dragă ființă din viața ta. Încearcă următorul schimb de rol: fii pentru câteva minute persoana cea mai dragă din viața ta și imaginează-ți că are defectele pe care le vezi la tine. Ai ierta-o dacă ar avea aceste “defecte”? Le-ai găsi o justificare? Dacă răspunsul este da, te invit să te ierți și tu pe tine.

8. Ghidează-ți viața după valori, adică după ceea ce este cel mai important pentru tine. Făcând asta în mod conștient nu vei uita ce contează cu adevărat iar în felul acesta riscul să aluneci din nou la comportamentele din trecut va fi din ce în ce mai scăzut.

9. Înscrie-te într-un grup de terapie sau începe ședințele de psihoterapie individuală pentru a te descoperi și lucra cu tine într-o manieră organizată.

10. Fă sport regulat. Asta te va ajuta să îți îmbunătățești starea mentală și deasemenea să te autodepășești.

 

Sper că aceste informații îți vor fi de folos și că îți vor da suficient avânt să începi să iți consolidezi stima de sine.

Nu uita, că orice drum poate părea anevoios și că de multe ori când suntem tentați să renunțăm, putem să alegem să ieșim din zona de confort, pentru a ne fi mai bine.

Alte articole interesante:

Insomnia, frica de nesomn sau anxietatea care afecteaza somnul. Cum să învățăm să dormim din nou?

Anxietatea este printre principalele cauze ale dificultăților de somn, care face imposibilă deconectarea, relaxarea și odihna corespunzătoare, deoarece stresul provocat de anxietate te va ține alert, într-o stare continuă de tensiune și îngrijorare.

Citește articolul
Mindfulness pentru minte, trup și suflet. Cum să fii prezent în propria ta viață?

Mindfulness este abilitatea umană de bază de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care ne aflăm și de ceea ce facem și de a nu reacționa exagerat sau a fi copleșit de evenimentele din jur.

Citește articolul
Când avem nevoie de coaching?

Coachingul deblochează potențialul unei persoane pentru a-și maximiza performanța și o ajută prin învățare, mai degrabă, decât prin predare.

Citește articolul
Copyright @2019 - 2021 Cabinet individual de Psihologie Andreea Bob